גרפולוגיה - מכון לגרפולוגיה חנה קורן

חיפה: 04-8551180
ת"א: 077-4244450

info@annakoren.co.il
גרפולוגיה - מכון לגרפולוגיה חנה קורן
גרפולוגיה   גרפולוגיה-חנה-קורן   graphology - גרפולוגיה

"מה מסתתר מאחורי הציור?"

מאת אורית מרלין-רוזנצוייג

פורסם במגזין "לאישה": 11.11.2002
עמוד 3 מתוך 4



למאמר "מה מסתתר מאחורי הציור?" בגרסה הסרוקה >>

  • האם אפשר ללמוד מציורים על חסך אצל ילדים?
    "יש דוגמאות: ילד שמצייר דמות בלי ידיים - יש לו חסך במגע. זה בולט בעיקר אם הוא מצייר את שאר הדמות בפרטים מדהימים.
    ולהיפך, ילדים שמציירים ידיים גדולות, הם לעתים קרובות כאלה שחוטפים מכות".

התעללות מינית ודיכאון

  • הציור יכול להעיר על התעללות מינית?
    "בציורים של ילדים שחוו התעללות מינית אין גוף - אבל יש כיסים, אין שום אזורי מין והידיים מושטות קדימה. הם מציירים מין אנדרוגינוס - יצור בעל מין לא מוגדר, וזה מעיד על צורך בעזרה. "יש לעניין הרבה זוויות.
    פעם, למשל, קיבלתי ציור של ילדה שעברה התעללות מינית מצד אביה. בציור היא נראתה מחייכת, כי היא מעמידה פנים שהכול בסדר והכול טוב בחייה, מה שבא ללמד, שחיוך לא תמיד חושף את האמת".
  • מה אומר מצב שבו ילד מצייר איברי מין בצורה מפורטת מדי? האם זה צריך להדאיג?
    יש כל מיני אפשרויות, וכולן יכולות להיות נכונות. או שמדובר בילד מאוד סקרן, שראה ציצי בטלוויזיה וזה מסקרן אותו, או שבאמת יש בעיה. זה כמו לפרש חלום.
    אם זה מקרה חד-פעמי ונעשה באווירה נעימה, אולי זה בסדר, אבל אם זה רב-פעמי, אולי התחושה שעולה מהציור היא שמישהו רודף אחריו".
  • איך נדע שהילד בדיכאון?
    "ילדים, בניגוד לבני נוער, כמעט לא מציירים כשהם בדיכאון, או דווקא להיפך, הם מציירים המון, ממש מחברות שלמות. לגבי מה שהם מציירים, יש פנים לכאן ולכאן: "אם רואים גוף פגוע, זה יכול להעיד על דימוי גוף נמוך, על התעללות שעבר הילד או על נטיות להתאבדות, אבל צריך להיתמך בסימנים נוספים.
    "עצים שחורים וקוצניים מלמדים המון על חוסר שביעות רצון, על מתח, על תחושה של 'אל תתקרבו אלי'. "אם רואים ציורים שבהם הכול נקטע, צבוע בשחור בלחץ חזק וכל אלמנט נחתך ולא ממשיך כלפי מעלה - אלה סימני מצוקה. כך גם כלי נשק שמכוונים כלפי בני אדם. "אפשר גם לזהות מתוך ציור מתי לילד או לנער יש נטיות אובדניות.
    זה קורה, כשיש על הדף הרבה נקודות שחורות או הרבה מקומות מושחרים. ראיתי פעם ציור של ילד, שממש כתב THE END בצבעי שחור ואדום. "ילד שמרגיש דחוי כותב עם רווחים גדולים בין האותיות, ער שממש אפשר להכניס לרווח עוד מילה. הקווים שלו בציור יהיו דקים יותר, הכול יהיה מאוד קטן והוא לא יצייר באמצע הנייר. אם הוא יצייר את עצמו, הדמות תהיה חיוורת או מקושקשת ומוסתרת, והציור לא יהיה אסתטי ומאורגן על הדף".

גרפולוגיה - מה מסתתר מאחורי הציור?

ציור של ילד היפראקטיבי כבן שש וחצי. שימו לב לעץ הלא יציב, הדל בפרטים וצבע; 2. ציור של בן 15 אחרי ניסיון התאבדות. שימו לב לענפים הגדועים; 3. ציוך של בת 12 שבגיל זה פגשה לראשונה את אביה. לילדה המצוירת אין ידיים בגלל הרצון שלה לקרבה ומצד שני - בגלל החשש מקרבתה לגבר שהוא זר בעיניה; 4. בן ארבע וחצי שהגיע במצב רוח רע לגן וכיסה ציור צבעוני בשחור; 5. בת עשר שחוותה התעללות מינית. לדמות אין גוף, הידיים מושטות ובולטים הכיסים; 6. בת חמש וחצי, מאושרת, בעלת חוש אסתטי. שימו לב לצבעים החיים.

למה רצוי לשים לב

  • כשהילד מצייר על כל שטח הדף, זה יכול להעיד על ביטחון ושקט נפשי.
  • אם הילד לא משאיר בכלל מקום על הרף, זה יכול להעיד על שתלטנות.
  • ציור קטן שממוקם בצד הדף, מעיד על ילד טעון בפחדים חרדות.
  • ילד מתוח, כועס ועצבני אפשר לזהות באמצעות הלחץ של הצבע או העיפרון על הדף, או באמצעות תנועות חזקות של מחיקה עד כמעט חריצה.
  • ילד שמרגיש דחוי כותב עם רווחים גדולים בין האותיות, עד שממש אפשר להכניס לרווח עוד מילה.


<< המאמר "מה מסתתר מאחורי הציור?" - לעמוד הקודם                   המאמר "מה מסתתר מאחורי הציור?" - לעמוד הבא >>