גרפולוגיה - מכון לגרפולוגיה חנה קורן

חיפה: 04-8551180
ת"א: 077-4244450

info@annakoren.co.il
גרפולוגיה - מכון לגרפולוגיה חנה קורן
גרפולוגיה   גרפולוגיה-חנה-קורן   graphology - גרפולוגיה

עובדים מסוכנים

פורסם ב"ידיעות אחרונות": 21.04.2010

מאת גאיה קורן

לא פעם נדהם מעסיק לגלות כי העובד הוותיק שלו מעל בקופת החברה או ריגל למען פירמות אחרות. איזה סוג של עובדים בוגדניים יש, ואיך תחשפו את פרצופם האמיתי.

חפרפרת בארגון יכולה לעבוד מתחת לשטח בלי שישימו לב אליה אבל כמו שבמקרה ענת קם מוכיח, בסופו של דבר מישהו ייתקל בגומות שנחפרו מתחת לאדמה. מחקרים שנערכו בארה"ב לאחרונה העלו כי 20%-30% מפשיטות הרגל של עסקים, מקורן בגניבות ומעילות של עובדים.

לשכת המסחר האמריקאית פירסמה כי אחד מכל שלושה עובדים ברשתות השיווק האמריקאיות גונב ממקום העבודה.

באירופה מצתא ש-63% מההונאות נעשו בידי עובדים. בישראל לא נערכו מחקרים דומים, אך להערכת מומחים המצב לא טוב בהרבה.

"חברות רבות שוקלות להציב מצלמות מעקב אחר העובדים, אך זה פוגע באמון ובסולידאריות של העובדים כלפי הארגון." אומרת חנה קורן, גרפולוגית משפטית, שמאבחנת פושעים מועדים טרם קבלתם לעבודה. "לעיתים מדובר בגניבות של ציוד משרדי ורכוש, לעיתים כספים, גבייה מוגזמת מלקוחות, אי דיווח על מכירות ופעילויות אישיות על חשבון זמן העבודה".

האם אפשר לדעת מי הם העובדים שהיו הרסניים לארגון? קורן חושבת שכן. "רוב העבירות האפורות והנורמטיביות נעשות על ידי עובדים מהשורה", היא אומרת, את העבירות הקשות כמו מעילות, ריגול תעשייתי, וכו', אפשר לאתר מבעוד מועד, בעת סינון העובדים. יש חמישה סוגים של עובדים הרסניים לארגון":

  1. -הגנב: לעיתים דווקא העובדים שאנחנו סומכים עליהם בעניים עצומות יכולים להסב נזק בל יתואר. מנהל אזורי נחשב היה 20 שנה אחראי על יבשת אירופה מטעם חברה ישראלית. אף אחד בהנהלת חשבונות לא הרים גבה כשהערים קבלות למכביר, בעיקר של בתי מלון. אולם עודף הקבלות העלה את חשד המבקר מטעם החברה שהתבקש לעשות בדיקה שגרתית בקרב העובדים. הקבלות נשלחו לחנה קורן, והיא גילתה כי כולן שייכות לאותו כותב.
    קורן: התברר כי הקבלות של פקידי המלונות בסקוטלנד, אנגליה, אירלנד וצרפת היו כתובות על ידי אותו פקיד קבלה בדיוק... העובד גרם נזק של מאות אלפי דולרים לארגון במשך שנים. מלבד הפגיעה הפיננסית הייתה כאן בגידה קשה באמון".
  2. -הונדליטס: הונדליסט יכול להצטייר כאיש שקט ונעים הליכות, אלא שמה שמפעפע לפני השטח הרסני מאין כמוהו. הוא נמצא כמעט בכל ארגון – זהו העובד הממורמר, שלא קיבל קידום, שהבוס לקח לו את הקרדיט, ששונא את העבודה ומחפש נקמה. " מדובר בעובד שצובר כעסים על הארגון או החברה, ונוטה לנקוט פעולות הרסניות נגד הארגון באופן מחתרתי", מאבחנת קורן. הדבר יכול לבוא לידי ביטוי בהרס של ציור או סחורה, בעיכוב מכוון של תהליכי יצור, עד כדי פגיעה בשמה של החברה כדי לטרפד עסקאות. יש כאלה העושים זאת ממטרות אידיאולוגיות. הם אומרים "תמות נפשי עם פלשתים".


לכתבה "עובדים מסוכנים" בגרסה הסרוקה >>

גרפולוגיה - עובדים מסוכנים

  1. -המרגל: ריגול תעשייתי הוא ספורט מוכר בשוק העבודה. "אחת מהמשימות החשובות היא לעלות מבעוד מועד על עובדים שהמוטיבציה העיקרית שלהם אינה למצוא מקום עבודה, אלא לסחור בידע אליו הם נחשפים", טוענת קורן.
    לדבריה, ניתן לזהות מסתננים בעזרת סימנים בכתב היד. "אפשר לסנן עובדים שמיועדים לתפקידים בעלי רגישות, ולהצביע על מקורות אפשריים לדליפת מידע וסודות מסחריים", היא אומרת. "אני עובדת עם חברה אנגלית ששולחת לבדיקה אפילו עובדות זמניות שבאות לשבועיים להחליף את מגישת התה. בעלי החברה קיבל מידע פנימי והריץ מנוית. התחילה נגדו חקירת משטרה, ובינתיים הוא המשיך לעבוד כרגיל וחיפש איש אבטחה. הוא פירסם מודעה, והגיע אליו מועמד שכתב ידו נשלח אליי לבדיקה.
    "המועמד נראה לי בעל אישיות של מרגל, מישהו שחי בשני עולמות במקביל – דבר שאופייני לזרועות הביטחון או לאדם שגר בתל אביב, עובד בירושלים ומחזיק מאהבת בחיפה. אמרתי לאנגלים שהאיש בעל אישיות סכיזואידית, ואולי זה קשור לריגול תעשייתי. הם חקרו ומצאו שהאיש עובד משטרה שהתחזה למאבטח כדי לשאוב מידע".
  2. -הנצלן: כשהמעסיק לא משלם טוב או שאינו מקפיד על תנאים טובים, עלול העובד לרעות בשרות זרים. לפעמים המעסיק דווקא הוגן, אבל הפיתויים קורצים מדי. "למעסיק קשה לפקח על עבודתם של העובדים, ויש כאלה המנצלים את המצב, עוסקים במלאכות צדדיות ומשלשלים לכיסם רווח נוסף", אומרת קורן. "פעמים רבות ההונאה נחשפת רק לאחר זמן רב, והדבר גורם לנזקים כלכליים קשים לארגון. לאנשים האלה אין נאמנות לחברה אלא לעצמם".
  3. -המתחרה: בעסקים רבים קיים חשש שעובדים חדשים ילמדו את סודות העסק, יקשרו קשרים עם ספקים ולקוחות, ובבוא היום יפתחו עסק מתחרה ויעבירו אליו את כל הפעילות העסקית.
    "אצלנו זה נפוץ מאוד", אומרת בעלת משרד יחסי ציבור. "את מכשירה תקציבאי, ואחרי שהוא לומד את העולם וצובר קשרים הוא גונב לקוחות ופותח משרד".
    מניסיונה של חנה קורן, התופעה מתרחשת לעתים ללא תכנון מוקדם. "קורה שהעובד מגיע אל העסק שלא בשביל לפתוח עסק מתחרה, אך ההחלטה לעשות כך מתבשלת אצלו במשך השנים", היא אומרת. "אבל יש מקרים שבהם יזמים מעוניינים להכיר את השטח לפני שהם פותחים עסק, ולכן הם מחפשים עבודה בעסק דומה ולומדים את התחום".

לכתבות נוספות בנושא גרפולוגיה ב'ידיעות אחרונות' >>>