גרפולוגיה - מכון לגרפולוגיה חנה קורן

חיפה: 04-8551180
ת"א: 077-4244450

info@annakoren.co.il
גרפולוגיה - מכון לגרפולוגיה חנה קורן
גרפולוגיה   גרפולוגיה-חנה-קורן   graphology - גרפולוגיה

האמת העירומה שמאחורי כתב היד

גרפולוגיה

פורסם: בנובמבר 1993

"כל אחד יכול לקרוא לעצמו גרפולוג"

הפיראטיות בענף די מביכה. איך יכול לקוח לדעת אם יש לו עסק עם גרפולוג מקצועי רציני, או סתם פיקציה?

"על סמך התנסות אישית. רק לנסות. אין דרך אחרת. לצערי אין שום פיקוח. כל מי שרוצה, יכול לקרוא לעצמו גרפולוג. זו המציאות המרה. יש ימים שלמים שאני יושבת ומגנה על המקצוע כתוצאה מזה שאנשים דיברו שטויות. יש מקרים שהם ממש מסמרי שיער.

למשל?

לפני כמה ימים סיפרה לי מישהי שניגשה לגרפולוגית, שהציבה לעצמה שולחן בקניון, ונתנה לאנשים דו"חות במקום. בעיני זו ממש חוסר אחריות, זלזול בשם המקצוע, ניצול לשמו! אותה אישה באה אליי עם דמעות בעיניים. מסתבר, שאותה 'גרפולוגית' הסתכלה על כתב היד שלה, ואמרה לה שאבא שלה הולך למות! הבטחתי לה שאין שום אפשרות להגיד דבר כזה, גם אם אתה גאון בתחום. אלו דברים שמקוממים אותי! מהבחינה הזו הייתי מאוד רוצה שהנושא יקבל מעמד אקדמי, שאנשים יעברו מבחנים. אלה דיני נפשות! "

"כל כך משועבדים, שקשה להאמין"

יש לה, לחנה קורן, לקוחות 'מכורים', כאלה שלא ייקחו מחליפה למחלקת התה מבלי לבדוק את רמת היושר שלה במבדק גרפולוגי. ישנם כאלה, שעוברים מסקפטיות וחוסר אמון, להתמכרות טוטאלית.

"כל אלו שפונים אליי עם הסתייגות, ריחוק וספקנות- נעשים אח"כ כל כך משועבדים, שקשה להאמין! "- היא אומרת.

קרה שטעית בהערכת אישיותו של הנבדק?

"לא קרה מעולם שאמרנו על מישהו שהוא ישר, ואח"כ הוא נמצא גונב. לא יוצא שום דו"ח מהמכון מבלי שעבדו עליו 2-3 גרפולוגים".

ואם יש ביניהם חילוקי דעות?

"אז יש מלחמת עולם שלישית. לדוגמא, בדיקת מהירות כתב שהוא ביניים, היא מסובכת. אין בעיה לזהות כתב מהיר מאוד או כתב איטי . מה שבינתיים מהווה קושי. צריך למצוא לאיזה כיוון האדם נוטה יותר. אם אין תמימות דעים, התוצאות יכולות להיות סטיות תקן. לא יהיה מצב שבו אחד יטען שמדובר בקרימינל, והשני יטען שמדובר באדם ישר" .

זה לא 'יושב' על מצפונך, לפעמים, כשאדם לא התקבל לעבודה בגלל חוות הדעת הגרפולוגית שכתבת עליו?

" ראיון הוא כלי חמור יותר! אני זוכרת מקרה של בחור גאון, שבא לראיון בחברת הייטק כשהוא נועל כפכפים. החליטו לא לקבל אותו לעבודה, למרות הרקורד המרשים, בטענה שהוא מוזר. הוא הגיע לחברה אחרת, והיא נתנה לו צ'אנס שני. כתב היד שלו העיד עליו שהוא גאון, אלא שאין לומר לו לבוא לעבודה ב8:00 בבוקר, או לתת לו הרגשת מחנק. אותה חברה הייתה במצב קשה, ובעקבות ההחלטה להעסיק את הבחור, ניצלה. המסקנה- ראיון הוא כלי חשוב, אבל לא מספיק.

במקרה אחר, הגיע אליי מישהו שהיה מועמד פעמיים מטעם חברות שונות לתפקיד רגיש, בו יש חשיבות מיוחדת ליושר, ולא עבר בדיקת מהימנות. הוא יצא גבולי מבחינת יושר, ארבעה חודשים לאחר מכן יצר איתי אותו אדם קשר, הפעם בתור מעסיק, הוא הפנה אליי כתבי יד של מועמדות לתפקיד מזכירה. באמת הרבה יותר מתאים לו להיות הבוס של עצמו. את עצמו הוא לא ירמה והמצפון שלי נקי. אני לא מרגישה מזיקה לאנשים. אני באה ממקום של לתרום".

לטענת מעסיקים עמם שוחחתי, הכלי הגרפולוגי מקל הן עליהם והן על המועסק, בכך שהציפיות מזה האחרון הן יותר ריאליות. המעסיק יכול לדעת מה לצפות ממנו ("אני יודע שהוא לא טיפוס היזם, אז אני לא מתאכזב כשהוא לא יוזם"). בדרך זו נמנעים הרבה חיכוכים ואי נעימויות מיותרים לשני הצדדים.

מנהלת בכירה בארגון, הכולל כ-70 עובדים, סיפרה על אחת העובדות שלה, לפני שקיבלה אותה לעבודה, שלחה את כתב ידה לניתוח גרפולוגי. הדו"ח העלה, שמדובר בבחורה מאורגנת ומסודרת באופן מיוחד, אולם ביחסי אנוש היה לה ציון נמוך. נאמר עליה שהיא סגורה, קיצונית, ונעשית תוקפנית כשהיא חשופה לביקורת. אחרי תקופה של שנתיים בערך, מצב הדברים היה כזה, שלא היה אדם אחר בכל הארגון, שהסתדר עם אותה עובדת, למעט המנהלת שקיבלה אותה לעבודה. ההסבר לכך פשוט. מכיוון שאותה מנהלת הייתה היחידה שקראה את הדו"ח, היא הייתה מודעת לנקודות התורפה של העובדת, ונזהרה לא לפגוע בהן.

"הגרפולוגיה אינה קריטריון יחיד"

חנה תורן, מנהלת כוח ב"טבע" טוענת, כי ב"טבע" לא מקובל להשתמש בגרפולוגיה בבחירת עובדים, אולם במסגרת תפקידה הקודם במפעל "חוגלה", הרבתה להשתמש בכלי זה. "מתוך ההתנסות שלי אני יכולה לומר, שהיה בזה הרבה מאוד. כמובן, שזה תלוי בגרפולוג- עד כמה הוא מכיר את סביבת העבודה והאנשים בחברה. מצאתי בזה כלי מאוד נוח מבחינת הזמינות לגבי בחינת אופי של המועמד. אני מאמינה בזה מאוד, אבל רק ככלי עזר. לא נהגתי לקבל או לפסול מועמד לתפקיד רק על סמך הניתוח הגרפולוגי, הקפדתי לעשות אינטגרציה של הניתוח עם התרשמות מהראיון, המלצות וניסיון" . עידן בריל, מנהל השיווק בבית התכנה א.ב. מהנדסים, מספר: פעם לא האמנתי בזה בכלל, ואז נתקלתי בדבר שהדהים אותי. כשעבדתי ב"סינאל", מערכות איסוף נתונים, השתמשו באבחון גרפולוגי בקביעות. לגבי מועמד מסוים נאמר שהוא עבר טראומות של ארגון מחדש. אחרי שיחה איתו, הסתבר, שבשני מקומות העבודה הקודמים שלו ננקט "ארגון מחדש", שבעקבותיו הוא נפלט מהמערכת. הדבר קרה פעמיים, כאמור. מאז, הוא מחסידי השיטה. לא קרה עדיין שהתאכזב מתוצאות שקיבל, גם בבחירת העוזר האישי שלו נעזר במבדק גרפולוגי דגש על 'נעזר' ("זה רק כלי לקבלת חיזוקים, לא קריטריון יחיד להחלטה"). אחרי חודשיים, כשגילה במקרה את חוות הדעת במגירה, הופתע לגלות עד כמה היא נכונה ותואמת את המציאות.

"לי הכי חשובים האמינות והיושר האישי וגם יכולת עבודה בצוות. אלה אספקטים, שלא ניתן לדעת עליהם בדרך אחרת" הוא אומר.

"אז מה אם יש לי חתימה נוקשה"

משנת 1979 החלו לערוך מחקרים הבודקים את מידת ההתקפות של הגרפולוגיה. מחקרים אלו נעשו, ועדיין נעשים, במסגרות אקדמיות וצה"ליות. בכלל, לא ייתן להצביע על אחידות הממצאים. ישנם מחקרים, המורים על הצלחה רבה של המבחנים הגרפולוגיים בתיאור וניבוי אישיות של אדם. באחרים מסתמנת הצלחה בינונית בלבד, ויש מחקרים שממצאיהם שליליים, דהיינו- מפריכים את הטענה שהגרפולוגיה 'עובדת'.



לכתבה "האמת העירומה שמאחורי כתב היד" בגרסה הסרוקה >>

עד כמה מעריכים הגרפולוגים עצמם את מהימנות הכלי שבידיהם?

"זה אחד הכלים המהימנים ביותר! " טוענת אסנת ידגר, "ככל שהאיטיות הנבדקת קיצונית יותר, הדיוק גבוה יותר, מניסיון אישי, ניתן להגיע לדיוק של למעלה מ – 90%" . "אין ספק, שהתקפות מהשטח היא 70-80 אחוז", קובע יגאל ורדי, ועם כל זאת, הם מודים, שיש ומתגלעים גם אי דיוקים. כשהנבדק לא שולט בשפת הכתיבה שלו (כשהשפה אינה בחזקת שפת אם), כשהוא עייף, כשהעט לא 'כותבת' כמו שצריך. בגלל ארטיפקטים (גורמים מפריעים) כגון אלה, מומלץ לבדוק לפחות 2 כתבי יד של אותו נבדק, וכך לראות אותו בשני אופני כתיבה. ואין לשכוח, כמובן את החתימה, שמכילה לכשעצמה אינפורמציה מאוד חשובה.

מספר עוז שרון, אחראי מכירות ב 'בזק זהב': "כשפניתי לחברת כוח אדם במסגרת חיפוש עבודה, התייעצתי עם גרפולוגית. היא גילתה סתירה בין כתב היד שלי ובין החתימה. לטענתה, למרות שהכתב העגלגל שלי מורה על פתיחות וחברתיות, פתיחות לרעיונות חדשים וכושר הסתגלות גבוה, יש לי חתימה נוקשה בעלת זוויות חדות, המעידה על עקשנות ועמידה על עקרונות".

נו, ואיך הייתה האבחנה וההבחנה שבה?

"בפירוש קולעת! הדברים שהיא אמרה התאימו לאופיי ואישיותי".

ו'עלית' גם על דברים חדשים, שלא ידעת על עצמך?

"כן, לדוגמא, אני מכיר את עצמי כאדם שאין לו חוש טכני. הגרפולוגית, לעומת זאת אמרה שיש אצלי סימנים לחוש טכני מפותח. אני לקחתי את הדברים שלה ברצינות , וזה גרם לי לחשוב על כיוונים, שקודם לא חשבתי עליהם".

"לא מורחת, לא מסתכנת"

"לא מזמן הייתי בטיול בנחל דן עם קבוצת אנשים. הסתובבה שם אשת מכירות יוצאת מגדר הרגיל, שהצליחה למכור לכולנו מנויים לשמורת הטבע. מיד לקחתי מנה כתב יד, כדי שתהיה לי דוגמא לכתב יד של איש מכירות טוב" , מספרת הגרפולוגית אסנת ידגר, "כשאתה רואה 100 כתבי יד של רואי חשבון ו-100 כתבי יד אחרים של עורכי דין, אתה מתחיל להבין שיש שיטה, יש משהו משותף. כדי להיות גרפולוג טוב חשוב הניסיון, לא חשוב כמה תיאוריות לומדים, עד שלא נחשפים לזה בפועל- לא יודעים. זה אומר גם הרבה לטעות בהתחלה, עד שצוברים ניסיון".

ומי צריך לספוג את זה? המעסיקים, שעל זקנם מתגלחים? הרי אין שום חוק, שקובע תקופת סטאז' לגרפולוג חסר ניסיון.

"כשמדובר בגרפולוג חסר ניסיון- הלקוחות לוקחים סיכון, אבל גם התעריפים סמליים בהתאם. גם היום, אחרי 10 שנים שאני עוסקת בתחום באופן מקצועי, לא הכל בטוח. אם יש סימן שאלה לגבי משהו בכתב היד, שניתן לי לבדיקה, אני מציינת את זה בדו"ח. לא מורחת, לא מתחמקת, לא מסתכנת. לפעמים, בבדיקת מהימנות כשאין סימנים ברורים, אני כותבת בפירוש: 'אין סימנים ברורים'. הרבה גרפולוגים חוששים לומר שהם לא בטוחים. מה הסכנה? הם קובעים לפעמים גורלות של אנשים, והם כותבים דברים, כביכול מתוך ביטחון מוחלט".

אם אותו כתב יד יוגש לשלושה גרפולוגים שונים, האם כולם יגיעו לאותן תוצאות?

תיאורטית, אם מדובר באנשי מקצוע טובים, חוות הדעת צריכה להיות זהה. אם הגרפולוגים שרלטנים- חוות הדעת יצאו שונות זו מזו, ואז יאמרו שהגרפולוגיה לא שווה כלום, ובעצם- הגרפולוגים לא! "

"אינטליגנציה אינה מבטיחה הצלחה"

ובזה לא תמה סכת הסיכונים. צריך לזכור שהניתוח הגרפולוגי הוא מבחן השלכתי. בתור שכזה, עלול המאבחן להשליך מהתכנים האישיים שלו על ניתוח התוצאות. גם אם זיהוי התכונות של הנבדק מדויק, הפרשנות שתנתן בדו"ח יכולה להיות שונה, בהתאם לעולם הערכי של המאבחן.

לדוגמא, תכונות כמו 'אימפולסיבי', 'נתון למצבי רוח'- מאבחן אחד יכול לפרש אותן כ'לא אחראי, ולא צפוי', ומאבחן אחר יכול לפרש אותן כתכונות המצביעות על אדם נמרץ, תוסס ומגוון. הפרשנות תלויה בערכים של המאבחן, וצריך לקחת את זה בחשבון. אחד הגרפולוגים שהתראיינו לכתבה זו, והעדיף להישאר בעילום שם, התוודה, כי הוא בעצמו נפל לפח זה.

"לי, באופן אישי", הוא אומר, " הכי חשובה האינטליגנציה של הנבדק". כך יצא, שנבדקים שאובחנו כלא אינטליגנטים באופן מיוחד, גם אם היו מאוד מוצלחים בתכונות אחרות שלהם, יצאו נפגעים מהדו"ח, וברוב המקרים נפסלו כראויים לתפקיד. היום ידוע, שאינטליגנציה לא מנבאת הצלחה בעבודה. מה שכן מנבא, הן תכונות אחרות, כמו: מוטיבציה, נחישות ויכולת התמדה. אדם פחות מבריק שמשקיע, יגיע להישגים גבוהים יותר מזה האינטליגנט והמוכשר, שאין לו מוטיבציה וכושר התמדה. מאז שגיתי את הנטייה הזו שלי, אני נזהר שלא לאבחן לפי הערכים שלי, אלא בצמוד להגדרת התפקיד מצד הלקוח".

ועוד יישום מעניין. אתי? לא בטוח. הגרפולוג יגאל ורדי יודע לספר על מניפולציה שבוצעה בהקשר לדיון עסקי רציני ביותר בשוויצריה ("מהגדולים בכלכלה העולמית"). במהלך משא ומתן, אחד הגורמים שרבט משהו על נייר. מישהו אחר, מהצד השני, דאג להעביר את הפיתקה בזמן אמיתי בפקס לת"א, וורדי נקרא לתת דו"ח על אותו אדם. הדו"ח, שנשלח במהירות חזרה לאולם הדיונים, נועד לאתר את נקודות התורפה של הגורם העסקי שמנגד, ולקדם את תהליך קבלת ההחלטות. וישנו יישום אחר, רווח יותר. הכוונה לבדיקת יושר. מספרת אסנת ידגר: "מרשת נעליים מסוימת פנו אליי בהקשר של פרשת גניבת סחורות מהמחסנים. הם חשדו באחד העובדים, אבל כדי שלא אהיה משוחדת, נתנו לי לבדיקה ארבעה כתבי יד. הבנאדם שאני הצבעתי עליו, לא היה מי שהם חשדו בו. בסוף הסתבר שזה באמת הוא. המשטרה 'עלתה' עליו.

"הגרפולוגיה מגיעה לסוף הדרך"

נראה שכתב היד הוא אוצר בלתי נדלה לגילויים על מה שמתחת לפני השטח. ככל שעובר הזמן, הולכת הגרפולוגיה ומשתרשת בעוד ועוד תחומים עסקיים. אבל, זה רק צד אחד של המטבע. מן הצד השני, מסתמנים כבר עתה רמזים לבאות. בעידן המחשבים, כשאנשים פחות ופחות כותבים בכתב יד לטובת ההדפסה במקלדת, מי ערב לגורל הענף שהתפתח סביב כתב היד האנושי?!

אפילו ה'כוהנת' הגדולה, חנה קורן, מושכת ידה מכתב ערבות: "יש לי ספק אם המדע הזה יישאר בעוד 50 שנה! ".

ממך לשמוע דברי כפירה כאלה?

"כפירה? לאו דווקא. זו מציאות! יש לי קצת חשש, שאנשים עוברים בקצב כל כך מהיר למחשבים. אני לא יודעת עוד כמה זמן אני יישאר על הפלאנטה הזו מה שנקרא כתב יד. כתב היד מהולך ונעלם. זו אפשרות שצריך להיערך לקראתה.

<< הכתבה "האמת העירומה שמאחורי כתב היד" לעמוד הקודם

לכתבות נוספות בנושא גרפולוגיה בעיתונים שונים >>

בנייה, עיצוב, קידום אתרים - גרפונט בע"מ